Ganløse reef. Vedligeholdelse.

Forum for generel snak omkring saltvand.
Anders månsson
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 4769
Tilmeldt: tors 27. maj 2004 23:02
21
Postnummer: 5210 Odense NV
Saltvand siden?: 2004
Geografisk sted: Fyn

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#31

Indlæg af Anders månsson »

Feeedt at se Erik!
Det kunne være kanon med en dejlig fed kejser i dit sps himmerige!
Godt med foder, som du allerede gør i afmålte doser. Så den ikke går på dine sps

GO GO GO GO GO
Brugeravatar
crazy seahorse
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3961
Tilmeldt: ons 30. nov 2011 23:39
13
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden?: 2005
Geografisk sted: Ganløse

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#32

Indlæg af crazy seahorse »

Lidt tanker om fragmentering.

Senior reefers skriv om hans høje tabsrate på nye frags, fik mig til at tænke lidt mere over hvad jeg egentlig gør når jeg fragger.
Nu lægger jeg det ind her, for ikke at spamme Carstens fine tråd med mine monster afhandlinger.

Jeg kan ikke se nogle direkte årsag til, at SR (Carsten) skulle have så høje tabstal. Jeg gør stort set, som han gør og beskriver. Klipper, opbevarer i vand, blander epoxy, gør plugs, tiles eller sten klar, sætter på emnerne og kommer i vand mens det hærder op.
Jeg dipper aldrig afklip, når det kommer fra mit eget system. Desuden er jeg liidt forsigtig når det kommer til jod baseret dip. Jod kan være ret hård kost og på en stresset koral KAN det have en negativ effekt. Men det er kun mit gæt. Det er den eneste forskel jeg ser.
Jeg foretrækker at bruge den her: https://shop.dejongmarinelife.nl/produc ... -rc4-group Den er ikke jodbaseret og er, tror jeg, mere skånsom. Desværre kan den være svær at få fat i. Jeg har det stående, men det er løbet på datoen. Måske har det ingen betydning. Tit er der sat en udløbsdato på, da det kræves af myndighederne i US. Det fik jeg at vide, da jeg spurgte til hyldetiden for prodibio bakterier hos Bio Digest.

Jeg har lige lavet cirka 15 stk frags. Både latistella spec og carduus ”Mr Pacman”. Jeg har kun haft én der gik til. Det undrede mig i øvrigt. Hvorfor døde den på samme måde, som dem Carsten viser?

Charlie nævner noget om, at to komponent epoxy udvikler varme når det hærder. Når jeg tænker tilbage, så kan jeg godt huske, at en af de æltninger jeg lavede, måske ikke var helt mikset færdig. Jeg hæftede mig ved, at den føltes anderledes da jeg lagde den ned på pluggen. Den var blødere, lidt sticky og farven var heller ikke helt som den plejer. Måske det var det frag der døde?????
Hvis de ikke er færdig æltet/mikset, så vil de fortsat udvikle varme og det kan sikkert slå et frag ihjel. Varmen er mærkbar når man rører ved blandingen.
Anyway, så sikrede jeg mig, at de andre blev æltet ordentligt og var klar, inden jeg lagde dem på pluggen. Og der har ikke været andre tab. Jeg hælder mest til at tro, at det var årsagen i mit tilfælde.
Måske det også kunne være årsagen hos Carsten.

En anden mulighed kan være, at man ikke sikre sig at der er helt friskt væv på begge sider af klippet. Det skal der være. Klipper man for tæt på dødt væv, risikerer man stn op af stammen på fragmentet.
Men det er Carsten helt sikkert obs på.

En tredje ting som kan spille ind, er vores klipperedskaber. Sakse og tænger bliver brugt flittigt.
Det kan være en kilde til spredning af bakterier.
Hver gang jeg har brugt en tang, renser jeg den under vandhanen. Enten med alm hanevand eller med RO vand. Tror det er hip som hap, bakterier fra koraller og vand fra akvariet, kan ikke leve i ferskvand formoder jeg. Når jeg renser dem, er det også for at skylle saltvandet af. Ellers ruster de.
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke skyller dem efter hvert klip, men først når jeg er færdig med at klippe.
Det rigtigste ville nok være at gøre det efter hvert enkelt klip. Eller desinficere dem, evt i det man dipper sine nye koraller i.
Jeg ved godt, at Carsten dippede hans afklip. Men dip renser kun overfladen. Er der kommet bakterier ind i vævet, evt fra en saks/tang, så kan dip ikke få fat i dem og så har det ingen effekt.

Jeg har jo også planter som hobby og hvis man læser omkring stiklinge formering – og det er både hos professionelle gartnere og andre der har det som deres daglige virke, så betones det igen og igen, desinficer din saks eller kniv inden du laver et cut. Den skal være helt ren.
Man kan jo godt forestille sig, at en rusten rosensaks der sidst har klippet dræbersnegle over, ikke er et optimalt redskab til at lave et cut på en sart plante.

Det samme tror jeg gælder for vores koraller. Om det er en plante eller en koral, helt rene (desinficerede) redskaber vil øge chancen for overlevelse for fragmentet.
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762" onclick="window.open(this.href);return false;
charlie saltvand
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3973
Tilmeldt: man 20. maj 2013 20:45
12
Postnummer: 2450 København SV
Saltvand siden?: 1983

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#33

Indlæg af charlie saltvand »

Tak for et, som ALTID fra dig fyldigt og grundigt indlæg Erik 👍🏼👏🏼👍🏼👏🏼

Jeg har “eftertænkt” seniors skriv og tror sgu han skriver at han bruger limpistol til at sætte frags på plug med. Det vil jeg sige er NO GO, pga varmen…..
Vi må lige genlæse hans indlæg, jeg kan sgu ikke huske det på stående fod.

Tak for at du dele ud af al din erfaring!

Vi ses.
Charlie
Har prøvet lidt af hvert. Besøg mit nuværende setup = Less is more her http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic.php?f=94&t=73750" onclick="window.open(this.href);return false;
Seniorreefer
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 1922
Tilmeldt: søn 3. jul 2022 19:46
3
Postnummer: 8800 Viborg
Saltvand siden?: 1992
Geografisk sted: Viborg
Kontakt:

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#34

Indlæg af Seniorreefer »

charlie saltvand skrev: tirs 5. nov 2024 09:28 Tak for et, som ALTID fra dig fyldigt og grundigt indlæg Erik 👍🏼👏🏼👍🏼👏🏼

Jeg har “eftertænkt” seniors skriv og tror sgu han skriver at han bruger limpistol til at sætte frags på plug med. Det vil jeg sige er NO GO, pga varmen…..
Vi må lige genlæse hans indlæg, jeg kan sgu ikke huske det på stående fod.

Tak for at du dele ud af al din erfaring!

Vi ses.
Charlie
Jeg tror i begge har ret som jeg skrev i min tråd. Bakterie omførsel fra værktøj.
Ang lim. Det er nu en helt Alm. Limpistol fra Maxspect, som gør tingende lidt nemmere når man limer koraller.😂
IMG_1744.jpeg
IMG_1744.jpeg (21.21 KiB) Vist 940 gange
Har aldrig hørt man kan bruge en limpistol med varm lim😱
Brugeravatar
crazy seahorse
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3961
Tilmeldt: ons 30. nov 2011 23:39
13
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden?: 2005
Geografisk sted: Ganløse

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#35

Indlæg af crazy seahorse »

En lidt spændende observation - overraskelse.
Jeg havde et par gode venner, Henrik og Jan på besøg torsdag aften. Vi drøftede alle mulige emner, bla de black bugs som @Seniorreefer muligvis var ramt af. Ikke kun det, hvilket ellers ville give stof til en hel aften. Henrik havde fundet er glimrende video af sådan et kræ, filmet i mikroskop.
Vi sad nede foran akvariet med kaffen og pludselig så jeg en fisk smutte henover et åbent stykke mellem korallerne. Den var ikke ret stor. Jeg tænkte, hvad pokker er det for en. Den har jeg da ikke puttet i. Den lignede nogle jeg har haft gående i et par år eller tre, Wetmorella nigropinnata, en opossum wrasse. Det er en dværg gylte.
Jeg havde 3 og de gik og hyggede sig inde i skyggerne. Et par af dem legede ind i mellem om aftenen. Det foregik gerne tæt på den store klump af staghorns jeg havde i den ene side af tanken, men ude i det åbne vand.
Den jeg så og som både Henrik og Jan faktisk så tydeligere end jeg, var meget mindre end dem jeg så lege. Måske cirka 3 cm. De voksne er nok dobbelt så store.
Den her lignede en unge/ung Wetmorella. Hvis det er det, så har de altså ynglet i akvariet.

Jeg talte så med Kim, der er opdrætter her til aften. Jeg foreslog, at han prøvede at opdrætte denne fisk. Han er altid på udkig efter arter, som han ved man kan opdrætte. Jeg fortalte ham selvfølgelig, om det der var sket.
Han fortalte, hvordan det muligvis kunne være foregået. For det er ikke så sandsynligt, at de bare lægger æg der klækker og ungerne så lever og vokser op i akvariet.
Han nævnte også, at det er en anerkendt metode hos opdrættere, at når deres yngle fisk leger, så sætter de en net foran udløbet fra overløbet, så vandet filtreres inden det kommer ned i sumpen. Æggene flyder åbenbart ovenpå og så ryger de i overløbet. Dem opsamler de så i de net og klækker æggene.
Hvis det er det der er sket med mine Wetmorella, så er æggene røget ned i min cryptic zone sump. Her vil der være masser af føde som små fiskeunger kan leve af. Den er jo fuld af levende sten, der er svampe og forskellige filterfeeders og måske vigtigst - der er ingen fjender. Flowet igennem er langsomt og der er begrænset med lys. Alt sammen noget som de voksne også kunne leve glimrende i. Den kan så være røget med flowet videre ind i skummersumpen og videre til returkammeret. Så er det bare retur til dt gennem returpumpen. En lang vej for en lille fiskeunge, men det kan lade sig gøre.
Kim forslog, at jeg tog en kraftig lommelygte og lyste ned i cryptic zone sumpen, for at se om ikke der er noget der svømmer rundt. Enten i mellem de levende sten, eller måske i filtersokkerne. De vil være rigeligt med føde begge steder.
Jeg skal nok skrive her, hvis der dukker noget op når jeg kommer ned og lyser rundt.
Der er forøvrigt også en rød scooter blennie der var røget i overløbskassen i min ferie. Den var væk da jeg kom hjem fra ferie, så den kan også befinde sig dernede. Den må jeg også kigge efter.

Jeg har desværre ingen billeder. De er ret sky og går mest inde i skyggerne. Men man ser dem når der fodres. Så tøffer de omkring og kigger om der kommer noget af interesse. Ellers tror jeg den står på pods og andre små dyr fra de levende sten og bundlaget.
Der er et billede her, så man kan se hvordan den ser ud.
https://shop.dejongmarinelife.nl/wetmor ... 4031-group
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
crazy seahorse
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3961
Tilmeldt: ons 30. nov 2011 23:39
13
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden?: 2005
Geografisk sted: Ganløse

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#36

Indlæg af crazy seahorse »

Da jeg sad og ville finde nogle billeder frem til Kim Nilsson´s tråd, faldt jeg over nogle gamle billeder.
Kiggede på aquascaping og placering af koraller. Og så fandt jeg pludselig over et billede fra januar 2018. Grunden til at jeg hæftede mig ved det var, at det viser CB Malificent da jeg næsten lige havde modtaget den.
Historien bag CB Malificent og JF Fox flame er, at vi var nogle stykker der slog os sammen om at få nogle us koraller hjem fra USA. Lang historie, men de lod vente på sig. Vi ventede i over et halvt år, som jeg husker det, men da de endelig kom var det næsten kun mit akvarie der var klar til at modtage dem. De andre 4 stk, havde problemer med div og turde ikke sætte så sarte koraller ned i deres akvarier. Fox flame havde jeg selv bestilt, men CB malificent var ikke en af dem på min liste.
Som kuriosum kan det nævnes, at påske lørdag i 2018 fik jeg så resten af korallerne ud til mig (undtagen dem som Rami havde fået). Da var halvdelen af dem gået til og de resterende var ikke i god form. Jeg har heller ingen af dem i dag.
Jeg poster det her for at vise, hvor meget CB Malificent er vokset og hvordan den har udviklet sig fra januar 2018 til december 2024.
Januar 2018. Her er jeg begyndt at placere koraller og frags. Læg mærke til den brunlige acro på toppen af søjlen i midten. Lige til højre for den store grønne (tror det er en Bali slimer) bagerst. Det er CB Malificent der lige er sat ind i revet.
Januar 2018. Her er jeg begyndt at placere koraller og frags. Læg mærke til den brunlige acro på toppen af søjlen i midten. Lige til højre for den store grønne (tror det er en Bali slimer) bagerst. Det er CB Malificent der lige er sat ind i revet.
21.12.24 CB Malificent. Den er vokset i alle retninger. Jeg har klippet flere frags af den, men den skyder lystigt videre. Den har dog et mindre problem. Der er majano anemoner i bunden af den og de begynder at lave ravage. Så jeg overvejer at klippe midten af den væk, så der bliver et antal øer og så en flad midte. Der kan jeg så placere andre koraller, som på en slags plateau. Når jeg har klippet adgange ind mod midten, så står min kleinii klar til at rykke ind. Har prøvet en enkelt gang at lave en adgangsvej til den. Næste morgen var alle majanoer væk, altså dem den kunne komme til. de var ædt rub og stub.
21.12.24 CB Malificent. Den er vokset i alle retninger. Jeg har klippet flere frags af den, men den skyder lystigt videre. Den har dog et mindre problem. Der er majano anemoner i bunden af den og de begynder at lave ravage. Så jeg overvejer at klippe midten af den væk, så der bliver et antal øer og så en flad midte. Der kan jeg så placere andre koraller, som på en slags plateau. Når jeg har klippet adgange ind mod midten, så står min kleinii klar til at rykke ind. Har prøvet en enkelt gang at lave en adgangsvej til den. Næste morgen var alle majanoer væk, altså dem den kunne komme til. de var ædt rub og stub.
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
crazy seahorse
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3961
Tilmeldt: ons 30. nov 2011 23:39
13
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden?: 2005
Geografisk sted: Ganløse

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#37

Indlæg af crazy seahorse »

Flere der har fået frags af CB Malificent har haft problemer med den. Den er blevet grøn i stedet for rød, enten helt eller delvist. Eller den er død nede fra, altså fået stn.
En af dem der har prøvet flere gange spurgte mig, om ikke jeg kunne lave et par frags som jeg lod stå (de fleste har fået frags, har fået frags der blev klippet i revet og ikke sat på plug) og lade dem stå til de havde sat fundament, altså til de havde fået godt fat.
Det har jeg nu gjort og de vokser godt til.
For første gang, har jeg selv haft et frag der blev grønligt, ikke helt grønt, men lidt blandings agtigt og mere mudret i farven. Det tror jeg i det tilfælde skyldtes lys. Den har stået på en fraghylde og stod så bølgebryderen skyggede for den. Nu har jeg prøvet at sætte den i den yderste række på fraghylden så den får mere lys. Det ser ud til at virke på den. Man skal tænke på, at I mit rev står den helt oppe under lyset, så der er virkelig bål på og ingen skygge overhovedet.
Og så er der frit flow, ingen koraller der skærmer for flowet, så den bliver blæst godt igennem.
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
crazy seahorse
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3961
Tilmeldt: ons 30. nov 2011 23:39
13
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden?: 2005
Geografisk sted: Ganløse

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#38

Indlæg af crazy seahorse »

Det er snart længe siden, jeg har tilføjet nye fisk til mit rev. Derfor har mit karantæne akvarie bare stået kørt i tomgang.
Nu var jeg så heldig, at jeg vandt et gavekort i en af Saltvandsforums konkurrencer. Det skulle jeg jo finde på noget at bruge til.

Jeg har i et stykke tid haft kig på en fisk, som jeg har set i flere videoer af de lidt større rev akvarier, alle sps dominerede, altså akvarier som mit.
Jeg har i kanp et par år haft en Chaetodon kleinii i mit rev. Det er en butterfly fisk og de regnes normalt ikke som værende reefsafe.
Kleinii'en kom i, som et desperat forsøg på at komme mit Majano helvede til livs. Den opgave har den løst til ug. Alle tilgængelige Majanoer er væk den har ædt dem alle. Der sidder dog stadig nogle og gemmer sig i bunden af min store CB maleficent koloni. Dem kan den ikke komme til, men det er jeg i færd med at finde en løsning på.
Chaetodon kleinii
Chaetodon kleinii
Den butterfly fisk jeg kiggede på, er en Pyramide butterfly fisk (Hemitaurichthys polyepis). Så jeg gik i gang med at læse op på den. Konklusionen er, at den anses for at være reefsafe. Det er en svømmeglad fisk. Den er pelagisk, dvs den lever i det frie vand, så den skal have rigtig god svømmeplads. Det er en god stimefisk der trives i flokke. Så den besluttede jeg, at jeg måtte bruge mit gave kort på.

Først skulle karantæne akvariet gøres klar. Det viste sig at cirkulationspumpen var stået af. Det havde jeg ikke opdaget pga alger på forruden.
Lyset virkede heller ikke.
Så en grundig rensning, stort vandskift med vand fra min vandskiftesump. Ny pumpe i, har heldigvis en del på lager, lampen fik et nyt rør og så var jeg klar.
Karantæne akvariet. 235 liter. Rødderne man kan se til venstre, er min store mangrove der står placeret her. Ellers er der kun en stak levende sten som biologisk filter.<br />Ingen skummer, derfor skiftes 50-60% vand om ugen. Vandet tages i forbindelse med det ugentlige vandskift på hele systemet. Så i stedet for at hælde vandet i kloaken, bruges det i karantænen. Det gør, udover at holde styr på vandkvaliteten, at fiskene går i det vand de skal gå i, når de kommer ud af karantænen
Karantæne akvariet. 235 liter. Rødderne man kan se til venstre, er min store mangrove der står placeret her. Ellers er der kun en stak levende sten som biologisk filter.
Ingen skummer, derfor skiftes 50-60% vand om ugen. Vandet tages i forbindelse med det ugentlige vandskift på hele systemet. Så i stedet for at hælde vandet i kloaken, bruges det i karantænen. Det gør, udover at holde styr på vandkvaliteten, at fiskene går i det vand de skal gå i, når de kommer ud af karantænen
Jeg havde fulgt med hos De Jong og skrevet med dem, så jeg vidste hvornår de kom på lager igen. Så jeg bestilte dem da de var lagervare, til levering den 15.07.
De skulle ikke sættes ud i forhandlerens akvarie, men blive i de poser de kom i. Jeg fik besked om når de var kommet og kørte ned og hentede dem inden for en time.
Pyramide butterfly cirka 1 times tid efter de er kommet i
Pyramide butterfly cirka 1 times tid efter de er kommet i
Jeg købte også et par dannebrogsrejer i samme omgang. Skulle Pyramiderne få nogle parasitter, så kan de måske hjælpe på det problem. Har tidligere haft held med, at de har fjernet en stor tydelig parasit på en lunula butterfly. Den havde den da jeg fik den og den gik i karantænen af samme grund.
Et billede mere af de nye.
Et billede mere af de nye.
Brian (zcv) fortalte mig for øvrigt, at der var en anden der også havde bestilt to pyramider.
Det er nok ikke så almindeligt, mente Brian. Det er forholdsvis dyre fisk.
Kunne være sjovt at høre, om det er en her på Saltvandsforum der købte dem?
Så kom frit frem og vis billeder af dine.

Update 22.07. Der er skiftet vand første gang uden problemer. Fiskene har det godt og de spiser mysis - og flager, dog lidt med forbehold, men de spiser det.
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762" onclick="window.open(this.href);return false;
Seniorreefer
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 1922
Tilmeldt: søn 3. jul 2022 19:46
3
Postnummer: 8800 Viborg
Saltvand siden?: 1992
Geografisk sted: Viborg
Kontakt:

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#39

Indlæg af Seniorreefer »

Flotte fisk.🫶🏻
Tykki
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3721
Tilmeldt: tors 25. feb 2010 15:47
15
Postnummer: 1500-1799 København V
Saltvand siden?: 2009

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#40

Indlæg af Tykki »

Æder de?
Brugeravatar
crazy seahorse
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3961
Tilmeldt: ons 30. nov 2011 23:39
13
Postnummer: 3660 Stenløse
Saltvand siden?: 2005
Geografisk sted: Ganløse

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#41

Indlæg af crazy seahorse »

Tykki skrev: tors 24. jul 2025 17:55Æder de?
Jeps. Går lige på mysis og lidt med forbehold flagefoder. Men de spiser flager også
"Most of the failures with marine aquaria are due to lack of knowledge of the biological processes that occur in the aquarium." Martin A Moe Jr.

Mit akvarie: viewtopic.php?f=138&t=56762" onclick="window.open(this.href);return false;
Tykki
Rev haj
Rev haj
Reactions:
Indlæg: 3721
Tilmeldt: tors 25. feb 2010 15:47
15
Postnummer: 1500-1799 København V
Saltvand siden?: 2009

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#42

Indlæg af Tykki »

Fedt altså
Brugeravatar
Engelquist
Site Admin
Site Admin
Reactions:
Indlæg: 4426
Tilmeldt: fre 28. maj 2004 20:19
21
Postnummer: 4600 Køge
Saltvand siden?: 1993

Re: Ganløse reef. Vedligeholdelse.

#43

Indlæg af Engelquist »

Tykki skrev: tors 24. jul 2025 20:02Fedt altså
Sådan et par skal du da have, Dan!
De rører ikke dine fine koraller :beer:
Bo Engelquist Christiansen
Min akvarietråd: https://www.saltvandsforum.dk/viewtopic ... 08#p864808
Besvar

Tilbage til "Generel saltvandssnak"