pederrevnørd skrev:Tak Anders,
Jeg forstår ikke hvad i skriver, holdt op imod testen fra Triton.
Iflg dig ser Flemmings balje fin ud - det er jo dejligt
Jod har vi talt om, men der er jo mange andre i den røde farve her.
Een af disse som Bør have impact på koraller er Po4, og den viser 0,15!
Det stemmer ikke i min "bog"
Mvh
Peder
Nej, jeg er heller ikke sikker på nogen af os selv er helt med på det
Jeg har brugt lidt tid på at undersøge det med joden, helt specifikt. Erik som oplevede massiv koraldød, har undersøgt det rigtig meget og snakket med en masse biologer og kemikere omkring emnet.
Som jeg skrev tidligere i tråden, så kan saltproducenterne købe billige salte og dyre salte, til deres saltblandinger. De billige er ikke så rene produkter som de dyre.
En af dem der er billig er chelateret jod. Jod-ioner som er bundet ionisk op med andre ioner i det som kemikerne kalder komplekse bindinger. Det er ikke almindelige bindinger, men kan være stærke og endda umulige at skille ad og hermed optages i korallen.
Så du får en ophobende effekt af chelateret jod til at stå i dit akvarium, set over tid, da det jo ikke kan optages.
En anden teori kunne også være at et alm. jod testsæt ikke kan måle chelateret jod, da det i forvejen er bundet hårdt op og derfor ikke kan reagerer med testsættet? Men netop i den metode som Triton bruger, hvis man smadre alle kemiske forbindelser til atomer - i bogstaveligste forstand - vil det sande jodindhold komme frem - måleusikkerhed eller ej.
Det er jo gisninger meget af det, men sjovt er det da DeJong bekræfter at de netop anvender chelateret jod i deres salt.
Chelater er tilsyneladende ret utilregnelige og kan finde på at binde alverdens ioner. Så det kan måske være svaret på mange af de ting vi i virkeligheden går og døjer med.
Det er noget meget langhåret noget med de chelater, men så vidt jeg kan forstå så kan man se lidt på det som Ca / Mg forholdet, hvor man kan hælde magnesium i utrolige mængder for det så pludselig stiger vildt - den berømte ketchup effekt.
Spændende synes jeg i hvert fald det er, om det holder vand kan være svært at sige, men det fleste indikationer er der og de biologer og kemikere Erik har talt med mener alle der er hold i det.