Side 1 af 2
fup eller fakta omkring fordampning af vand
: ons 14. feb 2007 03:04
af hermes2005
et andet medlem (han har ferskvand) af den lokale akvarie forening fortalte mig den anden dag at jeg skulle passe på med at have mit saltvandsakvarie i stuen, da saltvandet ville gå i alt elektronik osv. Men så er det jo lige at jeg tænker at saltvand vel ikke er værre end alm vand der, for det vand der fordamper og er i luften osv er jo ferskvand, salt fordamper jo ikke. Eller er det mig der tager helt fejl?
Men at der så sikkert er en større fordampning fra saltvandsakvarie pga de store lamper og ikke tætsluttende armaturer er en helt andet sag, så udluftning skal der til
: ons 14. feb 2007 06:24
af da_nizzel
ved fordampningen af vandet, vil saltet blive tilbage i tanken. Tror han mener at det er fordi vi har så meget lys over, at saltvand er "farligere".
Tror ikke du skal være bange for fordampet vand i stikkontakterne, så måske mere bange for fugtskade, hvis tanken er i et lille rum, med dårlig udluftning.
: ons 14. feb 2007 07:22
af -Bagger-
Helt enig, et mellem saltvandsakvarie, fordamper ca det samme som en voksent mennekse sveder i løbet af en dag, så set i det forhold er det meget farligere for din elektronik at holde fest hvor man er mange mennesker samlet i et rum, prøv og forestil dig alt det sved der flyver rundt så.. men det er bare nogle af de ting man ikke skal tænke over!

: ons 14. feb 2007 08:36
af Anders månsson
Det er jo ikke alle, hvor hver dag er en festdag... desværre
Man skal ihvertfald tænke på at der er meget vand der fordamper ud i lokalet, så udlufning er ekstremt vigtigt, for folk der bo i dårligt ventilerede boliger. f.eks vores toværelses havde vi problemer med fugt...
: ons 14. feb 2007 08:44
af Ronny
et hygrometer kan hurtigt afsløre om der er for meget fugt i rummet, udluftning er et must, uanset om man har akvarie eller ej, det er kun hypigheden er kan være forskel på.
: ons 14. feb 2007 10:16
af Hvam
Ham ferskvands gutten har nok haft en tanke i hovet om saltsyer, det går i kontakter og må ikke bruges inde. mennnn at sammenline det med saltvand er helt forkert.

: ons 14. feb 2007 10:17
af Hvam
Jeg har dog spilt saltvand i mine stikdåser, men det er jo en anden sag

: ons 14. feb 2007 10:18
af Erik N
hvornår er den gal med fugtigheden? hvor langt skal vi op før det er "sundhedsskadeligt"?
: ons 14. feb 2007 14:19
af -Bagger-
Mit bud vil være at du efter et par måneder med for dårlig udluftning vil opleve mug i kolde hjørner ved gulvet (sikkert ved ydermure) og du vil næsten sikkert kunne se at dine vinduer dugger mere end normalt.. ja med mindre det er et gammelt utæt hus du bor i.. men så behøves du heller ikke udlufte, det sker helt af sig selv gennem sprækker og lign. men vinduerne vil typsik være første tegn. Det oplever du sikkert også i soveværelset efter en hed nat..

: ons 14. feb 2007 14:35
af Erik N
Jeg ved nu godt hvad for nogle tegn der er på fugtighed. men jeg tænkte mere på luftfugtigheden målt med hydro meter.
Jeg har lige lånt en måler og den viser mellem 60 og 80, oftest over 70 og jeg er ret sikker på at det det ligger oppe i den høje ende, men ved ikke om det er alarmerene.
men jeg ved at den lokale svømmehal har en fugtighed på omkring 40 ved bassinnerne.
: ons 14. feb 2007 15:09
af Anders månsson
fugtigheden skal helst ligge omkring de 45 hvis den er over 60 er det sundhedsskadeligt. Jeg læste en artikel over nettet omkring indeklima, da der begyndte at dukke svampe/mug pletter op rundt omkring...
Luft ud morgen, middag og aften i ca 10 minutter! Det var bare ikke nok i vores lejlighed, så jeg endte med at lukke det ned... da vi alligevel skal flytte midt i marts
: ons 14. feb 2007 16:11
af -Bagger-
Ja husk, hellere ofte og kort tid, end lang tid og få gange. Energistyrrelsen (er det mon det de hedder??) anbefaler 6 min. ad gangen, fordi du på den måde får skiftet mest muligt luft ud i forhold til den varme du mister, lufter du ud i længere tid vil vægge og gulve blive nedkølet, og det koster mange ressurser at varme op igen.. man ja 70% er da godt nok en slat.. tror vi har 80-90% på badeværelset efter et langt varmt brusebad.
: ons 14. feb 2007 16:22
af Erik N
Hmm, det underlige er at der føles overhovedet fugtigt her hjemme

men mon ik måleren måler rigtigt
: ons 14. feb 2007 16:49
af snogen
hvis der driver vand ned af vinduerne så er det for meget
min den nye lyskasse har sænket fugtigheden i rummet med 20 %
og for at komme tilbage til emnet så er det aldrig godt at elektronik står i
"for " fugtige lokaler
og det er der ingen der kan overholde vi snakker 30 - 40 % fugtighed
mvh snogen
: ons 14. feb 2007 17:21
af mads-fisk
Jeg har altid lige omk. 80 % luftfugtighed, så nu bliver det spændende at se, når der kommer 2 kvadratmeter ekstra vandoverflade med det nye akvarium.
: ons 14. feb 2007 21:31
af Mikkel E
Jeg synes nu alligevel at der er en del ting på mit værelse som ruster også noget der aldrig har været i kontakt med saltvandet, så jeg tror ikke på at alt saltet bliver i vandet.
: ons 14. feb 2007 21:35
af mads-fisk
Mikkel E skrev:Jeg synes nu alligevel at der er en del ting på mit værelse som ruster også noget der aldrig har været i kontakt med saltvandet, så jeg tror ikke på at alt saltet bliver i vandet.
Så salt kan simpelthen optræde som gasart?

: ons 14. feb 2007 22:11
af Mikkel E
På mit værelse kan det ihvertfald

: ons 14. feb 2007 22:41
af Lars S
Det skal være under 50% fugtighed for at være et sundt indeklema.
: lør 24. feb 2007 14:24
af Leon jensen
hvordan er det muligt, at sænke fordampningen.
vil du hjælpe noget at køle overfladen?
Det lys der går ned i vandet er jo ligeglad.
vil lige tilføje, at grunden til saltvands fordamper, vandet for et lavere kogepunkt når der bliver tilsat salt.
: lør 24. feb 2007 14:46
af Mathias_C
hvis du køler overfladen fx med en blæser rettet mod vandoverfladen så vil du se at din vandfordampning stiger en del
: lør 24. feb 2007 14:47
af Mikkel E
Det er muligt at sænke fordamningnen, men så skal du forhindre at vandmolekylerne kan forlade vandet, altså man kan bruge et dækglas.
Problemet er bare at det er fordamningen der køler vandet. Prøv at løb dig en tur, så vil du mærke at din egen krop gør det, i form af sved. Det vil derfor blive nødvendigt at køre med køler, ellers sker der bare en støvkogning af dit vand
Du kan også sænke temparaturen og derved mindske energien (varme=energi) men teoretisk set vil vand først stoppe med at fordampe ved -273 grader celsius, men jeg tvivler på at det er optimale forhold

: lør 24. feb 2007 15:45
af Leon jensen
det er måske muligt, at sætte glas indvendigt i lyskassen som har en vinkel så når vandet bliver fanget på glasset vil det løbe i en beholdet.
det vil måske være nødvendigt at køle på glasset så det er forholdsvist koldt.
: lør 24. feb 2007 15:47
af -Bagger-
Hæ..

ja men hvis det ender med den løsning har jeg nogle frosne rejer du godt må få

: lør 24. feb 2007 16:44
af Leon jensen
havde nu tænkt at bruge ærter (de er billigere) eller måske en lille blæser.
: søn 25. feb 2007 10:23
af nyberg
@mads-fisk: Vanddampe kan godt bære salt, hvilket er tilfældet i en havgus. Hvis du har 80% luffugtighed og planlæger yderligere 2 m2 overfalde, tror jeg, at du seriøst skal overveje et eller andet drastisk. F.eks. en meget kraftig udsugning, dækglas osv. Jeg ved godt, at dækglas skærer i hjertet på en akvarist, der ikke vil gå på kompromis med noget som helst. Men hvis alternativet bliver skimmelost på væggene og et skræntende helbred...
@Leon: Saltvand og ferskvand har ca. samme kogepunkt. I vores akvarier skulle vi dog gerne være så langt fra det, at det heller ikke er derfor, at vi oplever en stor fordampning fra akvarierne. Det skyldes nok mere, at vores akvarier generelt er mere åbne end de fleste ferksvandsakvarier.
: søn 25. feb 2007 10:44
af -Bagger-
Nyberg - Leon har faktisk ret, grunden til at vandet fordamper er fordi vandet koger.. det lyder mærkeligt.. men når du måler vandets temperatur, er det et gennemsnit af de molekyler der ligger omkring termometeret, nogle ligger mere stille end andre, og nogen fiser så hurtig rundt at man oplever en "micro kogning" og derfor fordamper det, jo varmere vandet er, jo flere micro kogninger vil der være, og jo mere vand vil fordampe..

derfor vil du i teorien også opleve en fordampning af is (så længe det er varmere end -273,15C) yes yes så er der vist orden på det, det er grunden til at vand fordamper!
: søn 25. feb 2007 11:09
af snogen
Mikkel du må ind og rykke de "gamle" i kraven og sige at du bliver nød til at få sat en udsugning op
og Mads ,du behøver ikke bekymre dig,
om du pisser i sengen den er våd i forvejen
men selvfølgelig der er også tøser der tænder på den slag

s
mvh snogen
: søn 25. feb 2007 11:33
af Mikkel E
Udsugning, hvad skal jeg dog bruge det til?
Det grågrønne på vægene er da bare fordi min maling er slidt af og vandet på dørkarmen er da fordi min dør er utæt

: søn 25. feb 2007 11:42
af Stig P
Mit fugt problem har jeg løst med en affugter fra XL-byggemarked som var på tilbud til kr. 495,-
Jeg gå og overvejer om jeg tør tage vandet fra affugteren, og fører det over i osmosevand da jeg således kan genbruge vandet fra luften.
Er der nogle der ved noget om dette?