Side 1 af 1

Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 11:59
af jesper/aarhus
Jeg går lidt og overvejer, om jeg skal indrette mit næste akvarium med (til) søheste. :f2:

Baljen:

Søjleakvarium på ca 300 liter (80h*65d*b60).

Sump
Ca 100 liter med deltec MC 500 skummer

Retur / cirkulation
Regner med en Tunze 1200/2 (andre forslag velkomne). Husk blot på, at der IKKE er behov for et højt retur flow.
Mht cirkulation - kan et par mindre Marea "streams" bruges, eller er det bedre at bygge et pvc skelet med et lille powerhead på (altså en slags stor spraybar)

Lys:
Ja, her er jeg så lidt i tvivl..... Har en 400 W HQI og den bliver det i al fald ikke. Vil gerne have det spil i vandet som HQI´en giver - men uden at brænde ponyerne helt af. Vil en 150 HQI kunen gå an - akvariet er jo trods alt rimelig højt, så medmindre søhestene da hænger med snuden i vandskorpen, så skulle de vel nok kunne undgå at blive "ristet", eller hva´?

Koraller
Hvis jeg nu ender med en 150 W hqi, mon så ikke godt flg. kan trives, hvis de placeres tilstrækkeligt højt? Giv endelig jeres besyv med:
Skiver
polypper
Ricordia
div. læderkoraller
Calustrea
Stjernepolypper

Stocking:
1 evt 2 stk mandarin
1-3 stk N. magnifica
Div. snegle, rejer 0g søstjerner.


Søheste:
Og så det store spg.
Hvor mange heste kan /bør jeg have i sådant et akvarium?
Hvilke arter er til at skaffe? Nogle der har forbindelser til opdrættede heste?



Jeg har selvf. været inde på seahorses.dk (tror jeg var derinde første gang engang i 2003 - og der er vist ikke sket så meget siden da :BA ) samt seahorses.org.

Nogle her på siden der har erfaringer med søsheste (foruden mads-fisk - hans har jeg tjekket ud :GO )

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 12:20
af Lars S
Jeg mener at Hougard har eller har haft en eller et par stykker i hans sump.

Nu kan det være jeg husker forkert, men jeg er ikke sikker på at søheste er så vild med så meget lys, så jeg vil da mene at dit 150 w burde være nok.

Husk nu, det er ikke så svært at få fat i dem eller lave akvariet, det sværeste er vist at få dem til at spise nok, så hvis du ikke har styr på dine fodre emner, så er det jo nok det første du skal du skal ha' styr på.

Evt. lave en eller flere kulture gerne forskellige slags, hvis du da ikke er så heldig at du finder nogle som tager frost fodre fra dag 1, husk også de har små maver, så de skal ha' mad tit gerne 3 gange pr. dag.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 12:40
af nielsk
Martin i Galten har et par gule caribiske til 1000 kr. De er ikke kønsmodne endnu men trives fint. Har du set dem i det nederste akvarie i reolen.
Ellers er de sorte noget billigere.
I Futterhaus i Flensborg havde de et par udvoksede gule for et halvt år siden til 1800 kr - fuck de var flotte.

Kanon spændene setup og fin højde. De skal de nok rigtigt trives i. Det vil jeg gerne se når det kommer igang :beer:

Har lige været back-stage i Kattegatcentret og set deres nye heste fra New Zealand - de yngler allerede.

Under 150 watt Hqi kan du holde mange blødkoraller ned til ca 60 cm.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 12:45
af leifkrarup
Jeg har også ønsket mig et specialakvarium med søheste, men opgav da jeg fandt ud af at de skal fodres flere gange om dagen da de ingen mavesæk har.....det betyder at det er sket med at tage på ferie.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 14:18
af Han$en
Flem her inde fra har også 2 :)

Jeg havde også planer om et par indtil jeg også opdagede hvor tit de skal fodres..

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 15:21
af mcnats
Det må da være muligt med et automatisk fordringssystem, fx ved at holde søhestene ude fra en del af akvariet, hvor man har en population af større zooplankton, der så stille og roligt flyder over til akvariet med søhestene. Hvis det ikke fungerer kunne man vel have en lille beholder med en zooplanktonkultur, der der via et hævert-system drypper ned i akvariet.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 15:23
af Lars S
Jesper se lige denne tråd : http://saltvandsforum.dk/viewtopic.php?f=115&t=23808 der er en der har søheste i hans signatur, og det er hans første indlæg.

mcnats : det lyder meget spændende, se frem til tegning mm. fra dig vedr. dette :wink:

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tirs 10. feb 2009 19:44
af mcnats
Lars S skrev:Jesper se lige denne tråd : http://saltvandsforum.dk/viewtopic.php?f=115&t=23808 der er en der har søheste i hans signatur, og det er hans første indlæg.

mcnats : det lyder meget spændende, se frem til tegning mm. fra dig vedr. dette :wink:
Jeg er blot idemager og lader andre om det hårde arbejde med tegninger, beregninger og forsøg :beer:

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 00:30
af Lars S
mcnats skrev:
Lars S skrev:Jesper se lige denne tråd : http://saltvandsforum.dk/viewtopic.php?f=115&t=23808 der er en der har søheste i hans signatur, og det er hans første indlæg.

mcnats : det lyder meget spændende, se frem til tegning mm. fra dig vedr. dette :wink:
Jeg er blot idemager og lader andre om det hårde arbejde med tegninger, beregninger og forsøg :beer:
:GO :wink: Det var bare en joke :biggrin:

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 01:17
af amddurin
Jeg er nybegynder inden for saltvand, men har tænkt om ikke man kunne have et Søheste akvarie som et sekundert akvarie til sit hovedakvarie, således at man med hævert den éne vej og retur pumpe tilbage til hovedakvariet vil kunne tilføre brugbart og iltet vand langsomt gennem Søheste akvariet, måske endda så langsomt at det kun er hurtigt nok til at sørge for at der er ilt nok i vandet til Søhestene og så lave en anordning med en stor indsugnings overflade overtrukket med et meget fint net for at kunne tilbageholde atemia eller andet Søhestefoder, så det ikke ryger med over i hovedakvariet.

Selve filteringen bliver jo så også klaret i hovedakvariet.

Evt. kunne retur pumpen måske køre i intervaller, så foder ikke sidder suget fast i nettet over indsugningen ret længe?

Kan man putte nyudklæggede atemia eller lign. til 1-2 dages forbrug i Søhesteakvariet og så bare lade dem spise når de vil, eller kan det give problemer som f.eks overspisning?

Blot nogle tanker :GO

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 08:51
af nagel
Hej

Ja der er ikke sket så meget på vores side http://www.seahorses.dk. Beklager.. Men kig evt. her på vores beskrivelse af setup til søheste.. http://www.seahorses.dk/Seah.%20keeping.htm
Men på siden, bortset fra sygdomme, som man stort set ikke kan kurer uden seriøst medicinering er der sådan set ikke så meget at tilføje!! Bliv endeligt skræmt af amerikanernes holdning til hvad en akvarist bør ha' i sit skab..helt vildt..
Der var lige to børn, lidt job skifte og flytning og renovering af 350kvm hus :lift: :lift: der kom i vejen for søhestene..er dog ved at starte op igen...
Men det er vel forhåbentlig heller ikke frekvense af ændringer på en side der afgøre lødigheden :hehe:

Men kort lige et par fif.. Lad jer ikke overraske over hvad søheste kan og skal æde.. en søhest på 12 cm kan sagtens konsumere en mysis reje på 2 cm!! igen og igen. En af vores forsøgte engang at æde en voksen fjordreje :smart:
Så at satse på nyklækkede artemia og andet småfoder uden nogen særlig foderstofværdi til normal str. søheste er nok et meget tvivlsomt og MEGET tidskrævende projekt. Fx. er artemia's foderværdi primært relateret til æggeblommer de har som nyklækkede, så kort efter klækninger de næsten værdiløse til søheste..
Overspisning ville jeg ikke tænke ret meget på, tværtimod da søheste har en tarm så kort at hvis vi mennesker var udstyret på samme måde skulle der stå en pølsevogn hver 50m. :be:

En sump er skam et udmærket søheste akv.. har ynglet på flere i en sådan.. bare nogle alger og noget lys.

Meget enige med Lars S. Selvom vi ikke er experter i lys har vi absolut ingen gode erfaringer med HQI hverken 150w, 250w eller 400w. ej heller i et 500l søheste akv. (70cm højt) med en enkelt 250w ( om det var vores setup kan jeg ikke sige men uanset hvad vi forsøgte kunne vi observere ændret adfærd fra vores dyr ved opstart af HQI.)
De blev bla. utroligt "bundsøgende" og benyttede slet ikke det plads de havde til rådighed, desuden og mere problematisk var de ikke så fødesøgende.. men vi vil da gerne høre fra jer hvis I finder en løsning der virker..

Vi forsøgte med andre fisk med variende succes. Problemet er at søheste skal æde ret meget og ret tit..og evt. andre
indsatte skal være af en ekstrem tilbageholdene og forsigtig natur.. en pudsereje måtte vi fx fjerne igen fra to store søheste 15cm i et 100L da den simpelthen gjorde dem bange og også åd deres mad. Bla forsøgte den at "pudese-2 dem hvilket ikke var en succes...
Alle former for anemoner er NO GO. Koraller må ikke være istand til at "brænde" da søheste især i starten holder fast ved alt når skræmt..også et varmelegme!!

Ved godt at det hurtigt lyder umuligt at holde søheste, men man skal bare gøre sig ubetinget klart om man ønsker at holde søheste eller om man ønsker et halvt revakvarie.. Søheste mener vi, kræver absolut et special akvarie og er dyr der kræver at være i centrum i akvariet.. Er det koraller og revfisk man finder interessant bør man nok holde disse i et revakvarie og så gemme søheste tankerne til man en dag har et akv. stående uden andet end alger og sand med et kedeligt grolux rør over.
Alt for mange søheste og tangnåle dør en langsom død omme bag stensætningen i revakvarier..
Søhestene er altid taberne overfor stort set alle andre dyr også koraller, da korallens behov har en tendens til at stige i ejernes tanker samtidig med at korallen bliver smukkere og større.. ja bortset fra mysis rejen som er et unikt superfoder til søheste, ja alle marine dyr mener jeg. Hvaler æder dem forøvrigt også.
ja har sågar læst om mennesker der har spist dem??? :naughty:

amddurin: dit setup lyder fornuftigt men artemia har desværre et for lavt indehold af stort set alle næringstoffer, med mindre du feder dem op med fedtstoffer(lakseolie) og protein.( spirulinaalger er godt)
Kan godt lade sige gøre og er faktisk et ret spændende projekt som vi brugte meget tid på.

mcnats: ang. zooplankton så er du ihvertilfald nede i meget meget små nye søheste..vi brugte det til yngelfoder hvilket de hurtigt vokser fra ( få dage )

leifkrarup: ja rigtigt tænkt :( det største prbl med søheste er netop deres tendens til at "gå i stå" hvilket bla er årsagen til den store dødlighed ved import dyr. Deres fordøjelse stopper simpelthen og kræver hurtigt tilbud med levende foder og selv da er det nærmest 50/50 om de begynder at æde igen..
Så ferie kræver faktisk ofte en hjælper til at fodre dem..

Håber det kunne bidrage lidt til jeres valg..

Hilsen

Klaus og Diana

http://www.seahorses.dk/Seah.%20keeping.htm

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 11:22
af Lars S
Det var et godt indlæg, velskrevet, mange tak for det.

En lille opfordring til dig nagel, skal være om du ikke kunne lave en tråd her på dette forum om hvordan man evt. kan lave et mindre søheste akvarie, med den teknik mm. som du mener man skal have eller absolut ikke have, her tænker jeg ikke på mærker osv. men bare sådan så de mange som skriver her på forumet om deres ønske om at få et mindre søheste akvarie ( mig selv inkl. )

Det er jo et helt særligt og meget spændende dyr, som nok alle på et eller andet tidspunkt havde ønsket at ha' hjemme.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 15:41
af mcnats
#nagel
Er det muligt at holde en mysis kultur, hvor man altsåkan få dem til at formere sig?

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 19:59
af jesper/aarhus
Mange tak for dine fine kommentarer, klaus.

Jeg kan godt lide at du i din PB til mig skrev "jeg har lige postet et kort indlæg i din tråd". Glæder mig allerede til hvis du engang kommer med et langt indlæg...

Jeg har lige et par "follow up" spørgsmål til dig:

1.
Til et akvarium der er 85 høj, vil du da mene at 150 w hqi er for meget? Er det i så fald antallet af watt, eller er det selve lyset fra HQI´er du ikke mener er egnet til søheste? Kunne jeg fx anvende en 70 w hqi - eller bør jeg gå efter alm lysstofrør, evt med en sunriser på, så der sker en glidende overgang af lysniveauet?

2.
Har du slet ikke andet i dine søheste akvarier - hverken koraller som fx skiveanemoner - eller nyttedyr som fx. snegle, søstjerner og evt. en algeædende fisk som fx. en hugo?

3.
Hvilke - og hvor mange - søheste ville du anbefale jeg startede ud med, ifht. ovenstående setup? Har du nogle kontakter til opdrættede søheste?

Mvh Jesper

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: ons 11. feb 2009 22:08
af nagel
Hej mcnats

Da jeg absolut ikke vil berøve dig din ide, vælger jeg istedet at beskrive de forskellige aspekter tilsat en lille smule ironi :biggrin: .

tja uden at være biolog ved jeg at de 27 forskellige slags mysis i DK lever en et årig livscyklus og kan yngle flere gange, normalt et vinter kuld og et sommer. Deres menu er sammensat af diverse yngellarver og andet zooplankton. Allerede her ser jeg et problem (hader ordet udfordring :wink: )
Dit eventuelle setup til fødeemner til dine mysis alene vil skulle være af en ret stor størrelse, primært begrundet i den utrolige forurening der finder sted i et lukket system når du skal fodre intensivt med phytoplankton/zooplankton kontra den ret lange tid det tager en mysis at opvokse og formere sig.
Desuden er du nødt til at drive flere ens opsatte systemer alle på forskellige stadier samtidigt, som du skal holde 100% sterilt adskilt, hvilket igen kræver at du har adgang til en stabil adgang til frisk rent modent saltvand modsvarende dit vandskifte afhængig af dit system. Jeg ville helt sikkert hente i havet/fjorden..

Opsætning af disse systemer er der mange der har erfaring med, du vil dog bare være totalt afhængig af en stabil funktion og leverancesikkerhed så du vil skulle gange alt med 2, da bare et nedbrud ellers vil koste dig alt.
Og det var lige præcis denne problematik der satte en foreløbig stopper for vores søheste opdræt..
Du skulle ha' set vores køkken + alle ikke sydvendte vinduer :rolleyes: plus de 3 stk 25L dunke der var en permanent del af bilens bagagerum. Har aldrig haft stærkere skuldre ( boede på 3 sal )

Det helt samme vil gælde dine mysis akvarier da du bliver nødt til at sikre dig at dine voksne mysis ikke æder din nye yngel, hvilket vil kræve lidt tankevirksomhed at få dine generationer stabilt adskilt, nok noget med en form for top/bund gittersystem men een mysis laver mellem 50 - 80 unger så lidt tab kan du jo godt klare.

Og her opstår det næste problem, så du skal enten igen adskille dine mysisunger i flere systemer bla. pga. risikoen for totalt sammenbrud hvis du mister en generation eller du kan også pleje dem i et tilstrækkeligt stort system fx 500 L akvarie eller størrer så du både begrænser risikoen for at de voksne ikke æder dine unger og at de ej heller smitter de nye kuld mens du samtidigt bevare den sikkerhed i vandkvaliteten som kun tilstrækkeligt stor vandmængde kan sikre. Med et eenstrenget system er er du dog noget udsat for sygdom. Din afskummer skal nok overdimensioneres en del..

Og opgaven med at holde hygiejnen og vandkvalitet ok, vil nok få dig til grine hånligt når du koger foderflasker, akvarier og udstyr mens vi andre klager over en skummer der ikke kører helt optimalt..

Og så er der jo lige det med den mængde VOKSNE mysis du skal bruge hver dag som foder, lad os eksempelvis bare nøjes med 20 stk pr. dag hvilket giver 7300 voksne mysis om året eller ca 21.9 kg ren mysis med en mellemvægtig mysis på 3g. :biggrin: :biggrin:
Dette sammenholdt med den et årlige livscyklus, leder jo uundværligt tanker hen på et system hvor vandmængden må være ret betydelig, som du så igen kan gange med de uundgåelige, hyppige og slidsomme vandskift
(her ville jeg nok på forhånd sikre mig en rimeligt forstående hustru :h )

Men til gengæld mcnats, vil opdræt af søheste jo nok ikke volde dig de helt store tankemæssige problemer efter dit mysis projekt er oppe at kører.. :clap:

Du skal jo bare kopiere det hele en gang til :wink:

held og lykke hvis du begynder og jeg vil bestemt følge dig..

PS: personligt ville jeg satse på tilvænning til døde mysis og afhentning af levende mysis i Odense fjord i sæsonen.

Hilsen

Klaus Riknagel

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tors 12. feb 2009 09:07
af mcnats
nagel skrev:Hej mcnats

Da jeg absolut ikke vil berøve dig din ide, vælger jeg istedet at beskrive de forskellige aspekter tilsat en lille smule ironi :biggrin: .

tja uden at være biolog ved jeg at de 27 forskellige slags mysis i DK lever en et årig livscyklus og kan yngle flere gange, normalt et vinter kuld og et sommer. Deres menu er sammensat af diverse yngellarver og andet zooplankton. Allerede her ser jeg et problem (hader ordet udfordring :wink: )
Dit eventuelle setup til fødeemner til dine mysis alene vil skulle være af en ret stor størrelse, primært begrundet i den utrolige forurening der finder sted i et lukket system når du skal fodre intensivt med phytoplankton/zooplankton kontra den ret lange tid det tager en mysis at opvokse og formere sig.
Desuden er du nødt til at drive flere ens opsatte systemer alle på forskellige stadier samtidigt, som du skal holde 100% sterilt adskilt, hvilket igen kræver at du har adgang til en stabil adgang til frisk rent modent saltvand modsvarende dit vandskifte afhængig af dit system. Jeg ville helt sikkert hente i havet/fjorden..

Opsætning af disse systemer er der mange der har erfaring med, du vil dog bare være totalt afhængig af en stabil funktion og leverancesikkerhed så du vil skulle gange alt med 2, da bare et nedbrud ellers vil koste dig alt.
Og det var lige præcis denne problematik der satte en foreløbig stopper for vores søheste opdræt..
Du skulle ha' set vores køkken + alle ikke sydvendte vinduer :rolleyes: plus de 3 stk 25L dunke der var en permanent del af bilens bagagerum. Har aldrig haft stærkere skuldre ( boede på 3 sal )

Det helt samme vil gælde dine mysis akvarier da du bliver nødt til at sikre dig at dine voksne mysis ikke æder din nye yngel, hvilket vil kræve lidt tankevirksomhed at få dine generationer stabilt adskilt, nok noget med en form for top/bund gittersystem men een mysis laver mellem 50 - 80 unger så lidt tab kan du jo godt klare.

Og her opstår det næste problem, så du skal enten igen adskille dine mysisunger i flere systemer bla. pga. risikoen for totalt sammenbrud hvis du mister en generation eller du kan også pleje dem i et tilstrækkeligt stort system fx 500 L akvarie eller størrer så du både begrænser risikoen for at de voksne ikke æder dine unger og at de ej heller smitter de nye kuld mens du samtidigt bevare den sikkerhed i vandkvaliteten som kun tilstrækkeligt stor vandmængde kan sikre. Med et eenstrenget system er er du dog noget udsat for sygdom. Din afskummer skal nok overdimensioneres en del..

Og opgaven med at holde hygiejnen og vandkvalitet ok, vil nok få dig til grine hånligt når du koger foderflasker, akvarier og udstyr mens vi andre klager over en skummer der ikke kører helt optimalt..

Og så er der jo lige det med den mængde VOKSNE mysis du skal bruge hver dag som foder, lad os eksempelvis bare nøjes med 20 stk pr. dag hvilket giver 7300 voksne mysis om året eller ca 21.9 kg ren mysis med en mellemvægtig mysis på 3g. :biggrin: :biggrin:
Dette sammenholdt med den et årlige livscyklus, leder jo uundværligt tanker hen på et system hvor vandmængden må være ret betydelig, som du så igen kan gange med de uundgåelige, hyppige og slidsomme vandskift
(her ville jeg nok på forhånd sikre mig en rimeligt forstående hustru :h )

Men til gengæld mcnats, vil opdræt af søheste jo nok ikke volde dig de helt store tankemæssige problemer efter dit mysis projekt er oppe at kører.. :clap:

Du skal jo bare kopiere det hele en gang til :wink:

held og lykke hvis du begynder og jeg vil bestemt følge dig..

PS: personligt ville jeg satse på tilvænning til døde mysis og afhentning af levende mysis i Odense fjord i sæsonen.

Hilsen

Klaus Riknagel
Det tolker jeg som et rungende NEJ, man kan ikke opdrætte mysis hvis man samtidig har et liv :wink:
Tak for infoen

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tors 12. feb 2009 11:39
af Hyldager
Hvis i ser på http://www.reefvideos.com/ og vælger seahorses, så har han et lille akvarie sluttet til hele hans system. Der er søheste i, sammen med blandt andet klovnfisk. Og så er det fyldt med ricordea florida.
Så det må siges at være nogen lidt andre erfaringer end nagel har fået. Kender intet til søheste selv, så skal ikke kunne sige hverken for eller imod. :)

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tors 12. feb 2009 20:48
af nagel
Ja vi har bare ikke nogen gode erfaringer med næsten alle de fisk vi har prøvet.. Gobyer er nok de eneste der ikke gav noget form for prbl. overhovedet. Vi havde to klovnefisk sammen med søheste i et ca 400L og det gik ok, ikke godt men ok men det blev værre efterhånden som de voksede til (prøv engang at se hvordan en klovnefisk forsvare en anemone)
Ricordea har vi aldrig haft i med søheste men kan læse at andre har gode erfaringer med dem..

Men jeg kan jo udelukkende beskrive hvad vi har erfaret i vores akvarier og jeg vil bestemt aldrig påberåbe mig den endegyldige expert sandhed og da andres erfaringer jo sagtens kan modbevise vores erfaringer er det jo som altid bare ud og læse inden man køber noget.
En af de største bremseklodser i vores hobby er ofte folk med sandheden..

Men her en liste der kan hjælpe lidt..http://www.seahorse.org/library/article ... ates.shtml
MEn jeg vil anbefale en forsigtigt tilgang og sikre at det sker så man kan fjerne det dyr man ikke ønsker i bajlen og der er beviseligt dyr der vil forsøge at fortære søheste..
Vil især anbefale at læse amerikanske og tyske sider da de har forhold der minder om vores, dog skal man lige trække vejret når amerikanerne hiver deres medicinskuffe frem..

Tilføjet.. Nej Hyldager jeg følte mig skam ikke truffet eller lign. og jeg er 100% enig med dig :y
mvh
Klaus

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tors 12. feb 2009 21:01
af Hyldager
Det var såmænd heller ikke for at sige noget negativt om dine erfaringer overhovedet, for det lader helt bestemt til at du har masser af viden omkring emnet. Det var blot for at der var lidt ekstra info til dem som var interesserede. Og som du siger, ikke alle får de samme resultater når de prøver.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tors 12. feb 2009 22:17
af nagel
jesper/aarhus skrev:Mange tak for dine fine kommentarer, klaus.
Jeg kan godt lide at dmu i din PB til mig skrev "jeg har lige postet et kort indlæg i din tråd". Glæder mig allerede til hvis du engang kommer med et langt indlæg...

Jeg har lige et par "follow up" spørgsmål til dig:

1.
Til et akvarium der er 85 høj, vil du da mene at 150 w hqi er for meget? Er det i så fald antallet af watt, eller er det selve lyset fra HQI´er du ikke mener er egnet til søheste? Kunne jeg fx anvende en 70 w hqi - eller bør jeg gå efter alm lysstofrør, evt med en sunriser på, så der sker en glidende overgang af lysniveauet?
Ja undskyld min sene svar overså dit spørgsmål. min holding til hqi er jo baseret på nogle ikke heldig udfald hos os MEN med en langsom tilvænning og muligheder for steder der ikke er badet i direkte lys burde du kunne kører med 150w på et så højtakv. dette er primært baseret på gennemtrængningen af 150w og andres erfaringer. Det største prbl med HQI for dig vil jo nok være at holde temp nede under de 26 om sommeren
2.
Har du slet ikke andet i dine søheste akvarier - hverken koraller som fx skiveanemoner - eller nyttedyr som fx. snegle, søstjerner og evt. en algeædende fisk som fx. en hugo?
jo jo vi er ikke fanatiske :) :wink: masser af snegle, gobyer har vi da haft og levende sten/sand. Skiver kan jeg slet ikke forestille mig skulle kunne give prbl. vi havde dårlige erfaringer med pudse rejer og smed derfor fjordrejer ned i flere akv. fjordrejen som faktisk er temmeligt flotte når du ser dem tæt på ( andre har stor succes med mange slags rejer også pudserejer som deres søheste har lært at accceptere deres sygelige rensetrang :Peace:
3.
Hvilke - og hvor mange - søheste ville du anbefale jeg startede ud med, ifht. ovenstående setup? Har du nogle kontakter til opdrættede søheste?
hvilke typer du kan bruger afhænger jo nok lidt af udbudet i DK hvilket plejer at være ret begrænset. Prøv at forhøre dig hos forhandlerne, men reidi, kuda, erectus er populære rundt omkring. skal du yngle er fx. erectus egnede da deres unger kan fastholde sig selv fra start, hvilket er en kæmpe fordel da de ellers ryger i filteret i stor stil..Nej beklager men ingen kontakter, har været ud af kontakt i en del år nu..Jeg ville satse på Tyskland personligt men prøv lige vores her i DK.. Dog ville jeg udelukkende købe opdrættede dyr. EEn han til flere hunner men hvormange er svært, vi har aldrig holdt mere end tre samlet men prøv at se på http://forum.seahorse.org/index.php? her kan du læse dig selv i søvn..
Håber det besvare dine spørgsmål Jesper..


Mvh Jesper

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: tors 12. feb 2009 23:16
af solberg
Fed hestetråd. Jeg har lige to spørgsmål:
1. Kan man ikke køre 100 % med frosne mysis. Hvis henstene gider at æder det, altså ?
2. Kan man have to heste i et 54 liters akvarie ?

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: fre 13. feb 2009 08:18
af Tom Ekelund
Jeg syntes at www.seahorses.dk var en kanon læsning og vil bruge noget derfra....

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: fre 13. feb 2009 08:38
af leifkrarup
solberg skrev:Fed hestetråd. Jeg har lige to spørgsmål:
1. Kan man ikke køre 100 % med frosne mysis. Hvis henstene gider at æder det, altså ?
2. Kan man have to heste i et 54 liters akvarie ?
Jo! til begge spørgsmål. jeg har haft søheste før som trivedes fint på frosne mysis. Det ville være bedre med et større (højere) akvarie det er ikke ideelt med et standard 54 liters, men det kan lade sig gøre. Søheste har brug for at kunnne svømme opad, længden på akvariet er ikke så vigtigt Mine fik ofte unger.

Re: Søheste akvarium - vis mig hvad du har!

: fre 13. feb 2009 09:19
af Tom Ekelund
leifkrarup skrev:
solberg skrev:Fed hestetråd. Jeg har lige to spørgsmål:
1. Kan man ikke køre 100 % med frosne mysis. Hvis henstene gider at æder det, altså ?
2. Kan man have to heste i et 54 liters akvarie ?
Jo! til begge spørgsmål. jeg har haft søheste før som trivedes fint på frosne mysis. Det ville være bedre med et større (højere) akvarie det er ikke ideelt med et standard 54 liters, men det kan lade sig gøre. Søheste har brug for at kunnne svømme opad, længden på akvariet er ikke så vigtigt Mine fik ofte unger.
Hvilken foder brugte du så til de små heste ?